Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Οι ιοί της γρίπης μπορούν να προσβάλλουν όλα τα τμήματα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι)
Η γρίπη δεν πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα λόγω της ομοιότητας που παρουσιάζουν τα συμπτώματά τους. Το κρυολόγημα είναι μια ελαφριά νόσος που το παιδί την αντιμετωπίζει με ευκολία. Γρίπη είναι η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και για την οποία οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από τις υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπισή της.
Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο
Ωστόσο, ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια γεγονός που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων
Με ποιον τρόπο μεταδίδεται η γρίπη;
Ο πιο συχνός τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η γρίπη είναι μέσω των σταγονιδίων που μεταφέρονται με το βήχα ή το φτάρνισμα. Σπανιότερα ο ιός είναι δυνατό να μεταδοθεί από την επαφή με αντικείμενα ή επιφάνειες όπου έχουν μεταφερθεί σταγονίδια από κάποιον που νοσεί. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.
Ο ιός της γρίπης είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Μάλιστα μπορεί να μεταδοθεί μία ημέρα πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως και μία εβδομάδα μετά από αυτήν. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας
Γρίπη: Ποιοι τύποι υπάρχουν;
Η γρίπη διακρίνεται σε τρεις τύπους Α, Β και C. Οι δύο πρώτοι τύποι είναι υπεύθυνοι για τις λοιμώξεις που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και προκύπτουν κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο τρίτος τύπος έχει λιγότερα συμπτώματα γι αυτό και διαφοροποιείται. Οι ιοί της γρίπης έχουν την ιδιότητα να μεταλλάσσονται με εξαιρετική ευκολία, έτσι στη διάρκεια της ζωής μας όλοι μπορούμε να νοσήσουμε αρκετές φορές.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η γρίπη;
Είναι πιθανό το κάθε παιδί να εκδηλώσει με διαφορετικό τρόπο τα συμπτώματα, ανάλογα με τη βαρύτητα της γρίπης και την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Τα συνήθη συμπτώματα είναι :
- υψηλός πυρετός, άνω των 380 C.
- ανορεξία
- ρίγη (δηλ. να τρέμει έντονα)
- πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις
- μη παραγωγικός (ξηρός) βήχας
- έντονος πονοκέφαλος
- ναυτία – εμετός
- διάρροια
- κόπωση
- ρινική καταρροή ή “μπούκωμα”
Πώς εκδηλώνεται η γρίπη;
Στην αρχή το παιδί εμφανίζει υψηλό πυρετό, βήχα και παραπονιέται πως πονάει στους μύες. Έπειτα ο βήχας γίνεται εντονότερος, ξεκινά η καταρροή και ο πόνος στο λαιμό. Κάποια παιδιά ενδέχεται να εκδηλώσουν πόνο στην κοιλιά και επεισόδια εμετού ή διάρροιας. Ο πυρετός μετά από 2-3 ημέρες υποχωρεί αλλά η καταρροή και ο βήχας ταλαιπωρούν το παιδί για αρκετές ημέρες ακόμη.
Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη;
Όπως όλοι οι ιοί, έτσι και ο ιός της γρίπης πρέπει “να ολοκληρώσει τον κύκλο του”. Έτσι, δεν υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη θεραπεία παρά μόνο η λήψη αντιπυρετικών ή και αντιβηχικών σκευασμάτων που έχει συστήσει ο παιδίατρος, παράλληλα με τα κλασικά μέτρα ενίσχυσης της άμυνας του ανθρώπου ,όπως η ανάπαυση και το υγιεινό φαγητό. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα σε κάποιον που νοσεί από γρίπη, διότι δρουν κατά των βακτηρίων και όχι κατά των ιών. Είναι πολύ μεγάλο λάθος να παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή γιατί η αλόγιστη χρήση τους οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων.
Πόσο πιθανό είναι να προκύψουν επιπλοκές από τη γρίπη;
Η γρίπη σε σε αντίθεση με τους ενήλικες, δεν προκαλεί συχνές και σοβαρές επιπλοκές στα παιδιά που δεν πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ωστόσο ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών που θα αρρωστήσει από τον ιό της γρίπης είναι πιθανό να εμφανίσει ορισμένες επιπλοκές. Οι επιπλοκές αυτές δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές και είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες. Αυτές είναι οι εξής :
- λαρυγγίτιδα
- αφυδάτωση
- ωτίτιδα
- βρογχιολίτιδα
- πνευμονία
Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο;
Η γρίπη συνήθως επηρεάζει για μικρό χρονικό διάστημα τη διάθεση των παιδιών. Αμέσως μετά την υποχώρηση του πυρετού, η πλειοψηφία των παιδιών είναι γεμάτα ζωντάνια, παρά τον βήχα και την καταρροή. Στην περίπτωση όμως που αντιληφθείτε πως το παιδί σας εμφανίσει τα παρακάτω συμπτώματα :
- υψηλό και παρατεινόμενο πυρετό
- δυσκολία στην αναπνοή
- κυάνωση (δηλαδή να έχει μπλε χείλη)
άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
διέγερση ή σπασμούς
επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)
Στην περίπτωση αυτή,θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια γιατί πιθανόν έχει προκύψει κάποια επιπλοκή.
Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για την γρίπη;
Το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές και αποτελεσματικό. Κάθε χρόνο στις αρχές του φθινοπώρου κατασκευάζονται εμβόλια τα οποία περιέχουν τον τύπο του ιού που προβλέπεται να προκαλέσει επιδημία τους χειμερινούς μήνες που θα ακολουθήσουν. Στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό στα παιδιά που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα ή είναι ανοσοκατασταλμένα ή στην περίπτωση που η γρίπη έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Συμβουλές προς τους γονείς
Ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθεί το παιδί σας από τη γρίπη είναι να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που ήδη νοσούν. Αυτό όμως δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει σε κλειστούς χώρους όπως πχ η σχολική αίθουσα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε στο παιδί σας να :
- πλένει τακτικά τα χέρια του με άφθονο νερό και σαπούνι
- χρησιμοποιεί συχνά αντισηπτικά μαντηλάκια ή αντισηπτικά διαλύματα
- να βήχει σε χαρτομάντιλο ή στο μανίκι του.
Το να αρρωστήσει εν τέλει, το παιδί σας από γρίπη δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό γι αυτό αρχικά μην πανικοβάλλεστε. ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.
Φροντίστε :
- να παραμείνει στο σπίτι έως ότου αναρρώσει πλήρως
- να λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά
- να ξεκουράζεται επαρκώς
- να είναι ντυμένο ζεστά
- να λαμβάνει τα αντιπυρετικά σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου
- να μην έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια όσο ο ιός μπορεί να μεταδοθεί