Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τα παιδιά καθώς επηρεάζει την σωματική και ψυχική υγεία τους. Στη διάρκειά του ο οργανισμός των παιδιών εκκρίνει ορμόνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Επομένως η διασφάλιση του ποιοτικού και ποσοτικού ύπνου αποτελεί βασικό κομμάτι της ανατροφής τους.
Ύπνος: Προετοιμασία
Τα περισσότερα παιδιά θεωρούν τον ύπνο μια υποχρέωση που θα διακόψει το παιχνίδι τους γι’ αυτό και όταν πλησιάζει η ώρα αρνούνται να πάνε στο κρεβάτι τους. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η στάση που θα κρατήσουν οι γονείς. Είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας πως τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα αρκεί οι γονείς να είναι αποφασιστικοί.
Μερικές απλές συμβουλές που μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες στους γονείς:
- Διακοσμήστε το δωμάτιο με όμορφα αντικείμενα και σεντόνια που αγαπά το παιδί. Διαβάστε του ένα παραμύθι ή νανουρίστε το. Κάντε δηλαδή τον ύπνο μια ευχάριστη εμπειρία.
- Ένα παιδί που τρέχει ή χορεύει θα δυσκολευτεί ξαφνικά να σταματήσει ό,τι κάνει και να πάει για ύπνο. Κάντε την μετάβαση πιο ομαλή. Λίγες ώρες πριν, προτείνετε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική ή ένα παζλ. Βάλτε απαλή μουσική που θα χαλαρώσει το παιδί και θα μειώσει την ένταση.
- Δημιουργήστε ένα ευχάριστο και ήσυχο χώρο. Χαμηλώστε τον φωτισμό, αφήστε λιγάκι ανοιχτή την πόρτα, επιτρέψτε του να κρατήσει ένα οικείο αντικείμενο που θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια.
- Μιλήστε με το παιδί και προετοιμάστε το, δηλαδή λίγη ώρα πριν πείτε του ‘’σε λίγο θα πλύνουμε τα δόντια, τα βάλουμε πυτζάμες, θα διαβάσουμε ένα παραμύθι και μετά θα κοιμηθείς’’. Η διαδικασία αυτή το βοηθά να μείνει ήρεμο και μην νιώσει ότι ξαφνικά σταματά το παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι σταθεροί και αποφασιστικοί.
- Το μπάνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει. Χαλαρώνει τα παιδιά και τα ηρεμεί.
Ύπνος: Ποια είναι η κατάλληλη ώρα;
Ουσιαστικά δεν υπάρχει ιδανική ώρα ύπνου. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικούς βιολογικούς ρυθμούς. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμπληρώνει τις απαραίτητες ώρες ύπνου, ώστε να ξυπνά γεμάτο ενέργεια.
Τα παιδιά εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο την ανάγκη για ύπνο. Άλλα τρίβουν τα μάτια τους, άλλα χασμουριούνται, κάποια γκρινιάζουν. Προσέξτε τα σημάδια και ξεκινήστε την διαδικασία ύπνου, γιατί οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί τελικά να κάνει το παιδί να δυσκολευτεί να κοιμηθεί.
Ύπνος στο κρεβάτι τους
Τα παιδιά είναι καλό να κοιμούνται στο δωμάτιό τους από τον 7ο με 8ο μήνα ζωής. Αυτό τα βοηθάει να εξοικειωθούν με τον χώρο ώστε να νιώσουν ασφάλεια. Παρότι για τα παιδιά το κρεβάτι των γονιών είναι ένα μέρος που προσφέρει θαλπωρή και διώχνει κάθε φόβο, ο αποχωρισμός είναι αναγκαίος.
Όταν το παιδί αρνείται να πάει για ύπνο στο κρεβάτι του, πρέπει να του εξηγήσετε με σταθερό τόνο πως ο καθένας κοιμάται στο δικό του δωμάτιο. Ακόμη και αν έρθει και πάλι στο δικό σας, συνοδεύεστε το με όμορφο τρόπο πίσω στο δωμάτιό του. Αν σας καλεί να πάτε κοντά του, δώστε του λίγο χρόνο μήπως αποκοιμηθεί. Αν όμως πάτε μην ανάψετε το φως και μην ξεκινήσετε να παίζετε μαζί του. Εξηγήστε του πως είναι η ώρα να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί.
Ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του;
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου έχει εκδώσει οδηγίες σχετικά με την διάρκεια του ύπνου σε κάθε ηλικία. Έτσι:
- Σε ηλικία 4-12 μηνών συστήνονται 12-16 ώρες ύπνου ημερησίως.
- Σε παιδιά 1-2 ετών είναι απαραίτητες 11-14 ώρες ύπνου
- Σε ηλικία από 3-5 χρονών χρειάζονται 10-13 ώρες ύπνου.
- Σε παιδιά 6-12 ετών τα παιδιά χρειάζονται 9-12 ώρες ύπνου.
- Τα παιδιά 13-18 ετών είναι καλό να κοιμούνται 8-10 ώρες.